پزشکیگوش و حلق و بینی

جرم ، موم یا واکس گوش چیست و چه فوایدی دارد

جرم ، موم یا واکس گوش چیست و چه فوایدی دارد . یک سوال مهم مخصوصا برای افرادی است که مرتبا از گوش پاک کن برای از بین بدن این مواد مفید استفاده می کنند .

وظیفه واکس گوش چیست

وظیفه واکس گوش محافظت از قسمتی از دستگاه شنوایی می باشد . به دام انداختن و جلوگیری از ورود گرد و غبار، باکتری ها و سایر میکروب ها و اشیاء کوچک از جمله وظایف آن است .

محافظت از پوست ظریف مجرای گوش در مقابل ورود مایعات به کانال گوش ، به این ترتیب که در مقابل تحریک شدن پوست هنگام قرار گیری مایعات مانند آب در داخل مجرای گوش جلوگیری می کند .

استفاده از گوش پاک کن روش درست یا اشتباه

استفاده از گوش پاک کن و انگشتان دست برای پاکسازی مجرای گوش روش اشتباهی است . به این دلیل که ممکن است موجب به عقب راندن واکس گوش شده و در نهایت سبب انسداد بیشتر را فراهم نماید .

شیوه درمان خانگی برای پاکسازی موم گوش

اگر پرده گوش شما حاوی لوله نیست یا سوراخی در آن وجود ندارد، این اقدامات خودمراقبتی ممکن است به شما کمک کند جرم گوش اضافی را که مجرای گوش شما را مسدود می کند حذف کنید:

  • اسفاده از روغن بچه
  • روغن معدنی
  • گلیسیرین یا پراکسید هیدروژن رقیق شده

می توانید چند قطره استفاده کنید و بعد از نرم کردن موم گوش آن را خارج نمائید .

چه افرادی مجاز به استفاده از قطره گوش نیستند

افراد در صورت ابتلا به عفونت گوش نباید از قطره گوش استفاده کنند . مگر اینکه به توصیه پزشک متخصص این کار را انجام دهند .

اگر دچار پارگی پرده گوش هستید احتمالا در معرض عفونت گوش هم قرار خواهید گرفت . به همین جهت این افراد هم با پزشک متخصص ( گوش و حلق و بینی ) باید در هر زمینه مربوط به گوش خود مشورت نمایند .

عوارض تجمع بیش از حد واکس گوش

همانطور که پیشتر گفته شد واکس گوش در اندازه نرمال بسیار مفید می باشد . اما در صورت تجمع بیش از حد در کانال گوش می تواند علائم و عوارضی را در پی داشته باشد که عبارتند از :

  • کاهش شنوایی
  • سرگیجه
  • گوش درد
  • خارش گوش
  • افزایش ترشحات مجرای گوش
  • صدای زنگ در گوش (وزوز گوش)
  • ترشح یا بوی بد از گوش

نکته حائز اهمیت این است که کانال گوش هیچ گاه نباید به طور مداوم پاکسازی شود . اما اگر دچار ترشحات بیش از حد موم گوش هستید می توانید در مرحله اول از روش گام به گام پاکسازی مجرای گوش در خانه استفاده کنید .

پاکسازی واکس بیش از حد گوش در خانه

افرادی که دچار پارگی پرده گوش و عفونت در این ناحیه هستند نباید از قطره گوش استفاده کنند ، مگر اینکه زیر نظر پزشک متخصص این کار را انجام دهند .

انجام گام به گام پاکسازی واکس بیش از حد گوش در خانه

  1. در ابتدا باید موم یا همان واکس گوش را نرم کنید

    از قطره چشم برای زدن چند قطره روغن بچه، روغن معدنی، گلیسیرین یا پراکسید هیدروژن رقیق شده در کانال گوش خود استفاده کنید.

  2. از آب گرم استفاده کنید

    پس از یک یا دو روز، زمانی که موم نرم شد، از یک سرنگ لاستیکی استفاده کنید تا به آرامی آب گرم را به داخل کانال گوش خود بریزید. سر خود را خم کنید و گوش خارجی خود را به سمت بالا و عقب بکشید تا مجرای گوش خود را صاف کنید. پس از اتمام آبیاری، سر خود را به پهلو خم کنید تا آب از آن خارج شود.

  3. مجرای گوش خود را خشک کنید

    پس از اتمام پاکسازی ، گوش بیرونی خود را به آرامی با حوله یا خشک کن دستی خشک کنید.

ممکن است لازم باشد این روش نرم کردن موم و آبیاری را چند بار قبل از افتادن جرم گوش اضافی تکرار کنید. با این حال، عوامل نرم کننده ممکن است تنها لایه بیرونی موم را شل کرده و باعث شوند آن را در کانال گوش یا در برابر پرده گوش قرار دهد. اگر علائم شما پس از چند درمان بهبود نیافت، به پزشک مراجعه کنید.

کیت های تمیز کننده گوش

کیت های حذف جرم گوش موجود در فروشگاه ها نیز می تواند در از بین بردن تجمع موم موثر باشد. از پزشک خود در مورد نحوه انتخاب صحیح و استفاده از روش های جایگزین حذف جرم گوش راهنمایی بخواهید.

محدودیت جرم گوش برای کاربران سمعک نامرئی

جرم گوش بالا برای کابران سمعک نامرئی محدودیتهایی را ایجاد خواهد کرد . جرم گوش بالا ضمن انسداد مجرای گوش در برخی مواقع می تواند به عنوان یک مانع پخش صدا بر روی سمعک نامرئی قرار گیرد .

این اتفاق ضمن کاهش کارایی سمعک های مجرای گوش IIC و CIC بوسیله ایجاد افت کیفیت در صدای دریافتی از سمعک به اصطلاح نامرئی در نهایت باعث کمتر شدن طول عمر سمعک خواهد شد .

تشخیص مسدود بودن مجرای گوش بوسیله جرم

پزشک شما می تواند با نگاه کردن به گوش با ابزار خاصی که گوش داخلی شما را روشن و بزرگ می کند (اتوسکوپ) تشخیص دهد که آیا جرم گوش شما مسدود شده است یا خیر.

چه افرادی تجمع جرم گوش را تجربه می کنند

تجمع جرم گوش ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد. تخمین زده می شود که در حدود 10٪ از کودکان و 5٪ از بزرگسالان سالم وجود داشته باشد.با این حال، احتمال وقوع آن در موارد زیر بیشتر است:

ردیفافرادی که بیشتر تجمع جرم گوش را تجربه می کنند چه کسانی هستند ؟
1افرادی که از سمعک، گوش گیر یا گوش گیر استفاده می کنند.
2افرادی که موهای گوش زیادی دارند یا دارای بیماری های پوستی خاصی هستند.
3افرادی که سواب پنبه یا وسایل دیگر را داخل گوش خود می گذارند.
4افراد مسن تر
5افراد دارای ناتوانی های رشدی.
6افرادی که کانال های گوششان به گونه ای شکل گرفته است که در حذف موم طبیعی اختلال ایجاد می کند.
افرادی که بیشتر تجمع جرم گوش را تجربه می کنند

نحوه پاکسازی جرم گوش کودکان

ازیک دستمال تمیز برای تمیز کردن تنها جرم بیرون از کانال گوش کودکان به آرامی و با دقت استفاده کنید . اگر علائمی در کودک نمایان نشود نیازی به خارج کردن جرم داخل کانال گوش کودکان آن هم زیر نظر پزشک متخصص وجود ندارد .

علائم جرم گوش بالا در کودکان عبارتست از :

  • کشیدن گوش
  • گذاشتن اشیاء در گوش
  • اختلالات و مشکلات شنوایی

تجمع جرم گوش در افراد مسن

اگر افراد مسن از سمعک استفاده کنند ممکن است در تجمع جرم گوش با مشکل مواجه شوند. تجمع جرم گوش می تواند باعث کاهش شنوایی قابل توجهی شود و باید مورد توجه قرار گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا