رابطه بین ریزش مو و پوسیدگی دندان
دندانپزشکی
درد دندان را حتما تا حالا تجربه کرده اید. چه احساسی درباره درد دندان به شما دست می دهد؟ دندان یک عضو مهم در گوارش غذا و هم چنین در بحث زیبایی است. از اوایل دوران نوزادی و با سبز شدن اولین دندان باید مبحث مراقبت از دندان را به صورت جدی در نظر داشت.
امروزه سلامت دهان و دندان به یکی از موضوعات مهم بهداشت هر کشور تبدیل شده است. کوتاهی در امر سلامت دندان می توان عواقب جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. در این مطلب سعی خواهیم کرد موضوعات مفید و جامعی از بهداشت دهان و دندان در اختیار شما قرار دهیم.
علل افتادن دندان
در صورتی که بهداشت دندان جدی گرفته نشود بعد از مدتی دندان از ریشه خود جدا شده و به اصطلاح می افتد. یکی از عوامل اصلی افتادن دندان عدم رعایت بهداشت می باشد.
عدم رعایت بهداشت دندان باعث رشد باکتری های تولید کننده اسید بر روی دندان می شود و باعث از بین رفتن مینای دندان و ایجاد سوراخ هایی بر روی دندان می شود که درد دندان را به همراه دارد.
بیماری های لثه نیز ممکن است باعث افتادن دندان شوند. برخی از بیماریهای لثه باعث تخریب بافت نگهدارنده دندان مثل رباط و استخوان می شوند و در نهایت باعث افتادن دندان می شوند.
عدم مراجعه منظم به دندانپزشکی و عدم انجام معاینات دوره ای نیز یکی دیگر از علل افتادن دندان ها می تواند باشد. مراجعه منظم به دندانپزشکی باعث می شود تا دندانپزشک علایم هشداردهنده را زود تشخیص دهد و اقدامات درمانی را انجام دهد.
محققان آمریکایی طی تحقیقاتی دریافتند، کراتین – پروتئینی که با استحکام موها مرتبط است – نقش مهمی در استحکام مینای دندان نیز دارد.
سیگار کشیدن و مصرف الکل یکی از عوامل افتادن دندان ها می باشد که به اثبات رسیده است. سیگار و مصرف نوشیدنی های الکلی باعث می شود خطر ابتلا به بیماری های لثه افزایش پیدا کند و در نتیجه باعث افزایش افتادن دندان ها می شوند.سیگار بر جریان خون لثه ها اثر منفی دارد و پیشرفت بیماری های دهانی را افزایش می دهد.
عدم جایگزینی برای دندانی که افتاده است می تواند به بقیه دندان ها نیز آسیب برساند. استخوان در برگیرنده دندان افتاده به مرور تحلیل می رود و باعث آسیب به دندان های مجاور می شود.
درد دندان
درد در دندان نشانه بیماری دندان است و متناسب با نوع درد و علائم آن، درگیری بخش های مختلف دندان مشخص می شود , که می تواند شامل موارد ذیل شود :
- پوسیدگی دندان
- شکستگی دندان
- ترک دندان
- تحریک شدن عصب دندان به علت های متفاوت
- سوراخ شدن دندان
- از بین رفتن لایه مخاط عاج دندان
- مسواک زدن به روش نامناسب
درمان درد دندان
دندانپزشک متناسب با درد و میزان خرابی دندان نوع درمان را انتخاب می کند. از جمله راههای درمان دندان درد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
درمان درد دندان
دندانپزشک متناسب با درد و میزان خرابی دندان نوع درمان را انتخاب می کند. از جمله راههای درمان دندان درد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
پر کردن دندان
راه حل معمول برای درمان دندان و بویژه سوراخ ایجاد شده پر کردن آن می باشد. دندانپزشک با استفاده از ماده ای به نام آمالگام (مخلوطی از چند فلز)، طلا، سرامیک یا رزین کامپوزیتی اقدام به پر کردن دندان می کند.
عصب کشی دندان
مرحله دیگری از درمان دندان درد عصب کشی می باشد. فضای داخل دندان که شامل پالپ(مغز)، رگ های خونی و اعصاب می باشد را کانال ریشه می نامند. آسیب به اعصاب دندان در موارد آبسه یا بیماری های دیگر نیاز به عصب کشی را اجباری می کند.
جرم گیری
جرم گیری در ابتدای مراحل بروز عفونت یا درگیری دندان می تواند موثر باشد. در شروع پوسیدگی می توان ابتدا اقدام به جرم گیری کرد و سپس فلوراید تراپی را انجام داد و از پیشرفت پوسیدگی جلوگیری کرد. سطوح دندان در عملیات جرم گیری از وجود میکروب ها و باکتری ها پاک می شود و رعایت بهداشت دندان ها آسان تر می شود.
کشیدن دندان
در صورتی که پوسیدگی دندان به حدی رسیده باشد که نتوان آن را ترمیم کرد دندانپزشک اقدام به کشیدن دندان می کند تا از دردهای فرد کم شود. جای دندان کشیده شده باید بوسیله ایمپلنت، بریج یا دندان مصنوعی پر شود.
بریج یا پل دندانی از سه یا تعداد بیشتری دندان مصنوعی متصل به هم تشکیل میشود که با سیمان ثابت میشود. برای کاشت دندان یک پین تیتانیومی در استخوان نگهدارنده دندان قرار داده میشود که چون به استخوان جوش میخورد، پایداری بالایی دارد. پس از محکم شدن ایمپلنت یک دندان مصنوعی به آن متصل میشود. از ایملپنت میتوان برای جایگزینی چند دندان نیز استفاده کرد.
دندان مصنوعی را میتوان به صورت کامل یا تکهای تهیه کرد. دندان مصنوعی معمولاً با گیره یا ثابت کنندههای شیمیایی مختلف به دندانهای مجاور ثابت میشود. از ایمپلنت نیز میتوان برای ثابت نگه داشتن دندان مصنوعی استفاده کرد. دندان مصنوعی در دو نوع ثابت و متحرک وجود دارد.
کاربرد لیزر در دندانپزشکی
از لیزر در دندانپزشکی در مواردی استفاده می شود که در زیر به آنها اشاره می کنیم:
از بین بردن تومورهای بافت نرم: از لیزر برای درمان سرطان های بدخیم مخاط دهان استفاده می شود و لیزر سلول ها و شبکه های خونی سلول های سرطانی را از بین می برد و در نتیجه مرگ سلول سرطانی را به دنبال دارد.
شناسایی و تشخیص پوسیدگی دندان: از لیزر فلورسنت برای تشخیص پوسیدگی هایی استفاده می شود که ممکن است از دید دندانپزشک پنهان مانده باشد.
ایجادحفره در دندان: لیزر ER-Yag را می توان به عنوان جایگزین مناسبی برای تراش حفره ها و پوسیدگی ها دانست.
درمان حساسیت های دندانی: تاثیر استفاده از لیزرهای کم توان در درمان حساسیت های دندانی ثابت شده است.
علت بوی بد دهان
بوی بد دهان یک عارضه شایع در بین افراد می باشد که دارای علل مختلفی است. گاها افراد به علت ارتباطات اجتماعی زیاد و تاثیر بوی بد دهان بر این ارتباطات، بسیار گلایه مند هستند. بوی بد دهان علاوه بر عارضه بالینی دارای عوارض اجتماعی و روانی نیز می باشد.
علل بوی بد دهان یا مربوط به داخل دهان می باشد و یا به علل های خارج دهانی وابسته است.
.
عمدهترين علل غيردهاني عبارتند از:
- بيماريهاي دستگاه تنفسي شامل: بيماريهاي سينوس ـ مخاط بيني، ناي و ريهها
- بيماريهاي دستگاه گوارش، گرسنگي و معده خالي و بوي ناشي از خوراكيها، داروها و مشروبات
- اختلالات غدد مترشحه داخلي در مواقع حاملگي، قاعدگي، يائسگي، بلوغ و ديابت
- مسموميت ها و كمبود بعضي از ويتامينها
- سن و جنس
علل داخلی بوی بد دهان
عدم رعايت بهداشت دهان باعث ميشودكه باقيمانده مواد غذايي بين دندانها گير كرده و بر اثر فعاليت ميكروبي تخمير و تجزيه شده و سبب بوي بد دهان گردد. در ايجاد گير غذايي علاوه بر عدم رعايت بهداشت دهان و وجود حفرات پوسيدگي، مرتب نبودن دندانها نيز نقش دارد.
نوع ميكروبهايي كه بطور طبيعي در حفره دهان زندگي ميكنند و همچنين كاهش ترشح بزاق و غليظ بودن آن در ايجاد بوي بد دهان ممكن است دخيل باشند. ترميمها و پروتزهاي قديمي و غلط نيز به علت گير غذايي ميتوانند ايجاد بوي نامطبوع نمايند.
علاوه بر عفونتهاي دندان و مخاط دهان عفونتهاي لوزه در ايجاد بوي بد دهان نقش دارند
غذاهاي خاصي مثل سير و پياز باعث بوي بد مشخصي در تنفس شخص مي شود.
بوي بد دهان بواسطة خشكي دهان(گزروستومي) نيز ايجاد ميشود كه حالتي است كه جريان بزاق در دهان كاهش يافته است.
عوامل دیگری از جمله سیگار، دارو وتغذیه می توانند باعث بوی بد دهان شوند.
درمان بوی بد دهان
اگر دهان شما بوی بد می دهد برای درمان آن باید در ابتدا به دندانپزشک مراجعه نمایید و وضعیت بهداشت دهان و دندان شما بررسی شود. چک آپ توسز دندانپزشک صورت می گیرد و علل ان تشخیص داده می شود. عواملی از جمله جرم دندان، بیماری های لثه و یا خشکی دهان می توانند باعث ایجاد بوی بد دهان باشند که در این صورت دندانپزشک اقدام به درمان متناسب می کند.
مسواک زدن دندان ها در طول روز |
نخ کشیدن دندان |
استفاده از خمیر دندان و دهان شویه حاوی عامل های اکسیدی |
جویدن آدامس |
استفاده از خوراکی هایبا فیبر بالا |
تنفس از راه بینی |
حذف لبنیات از رژیم غذایی |
مسواک مناسب
برای انتخاب مسواک به اندازه و نوع الیاف آن دقت نمایید. مسواکی را انتخاب نمایید که دارای الیاف نرم باشند. الیاف سخت مسواک ممکن است باعث آسیب به مینای دندان و لثه شوند.مسواک خود را یه صورت میانگین هر سه ماه یک بار عوض نمایید.
زمان مناسب مسواک زدن
مسواک زدن در نوزادان باید از زمان رویش دندان شروع شود. مسواک علاوه بر بهداشت دندان باعث بهبود بهداشت لثه نیز می شود.
وقت مسواک زدن باید پنج دقیقه طول بکشد. بهترین زمان برای مسواک زدن بعد از صرف غذا می باشد. مسواک زدن را به انتهای شب نسپارید. بعد از مسواک زدن از نخ دندان نیز استفاده کنید.
مهم ترین نکته در مسواک زدن به طور عمده مربوط به روش آن است. چنانچه به شکل صحیح و درست مسواک نزنید، مسواک حتی می تواند تخریب ایجاد کند. نوع مسواک و خمیردندان نیز اهمیت دارد و بهتر است هر سه ماه یک بار مسواک را عوض نمایید.
تکنولوژی جدید مسواک با قابلیت فیلمبرداری
مسواک پرافیکس ساخته یک شرکت در سیاتل امریکا می باشد که قابلیت فیلمبرداری از دندان ها را دارد.
با استفاده از این مسواک می توان از دندان فیلم گرفت و با استفاده از تکنولوژی بلوتوث و یا وای-فای فیلمهای گرفته شده از داخل دهان شما را به گوشی هوشمند شما میفرستد.
رابطه بین ریزش مو و پوسیدگی دندان
تحقیقات جدید نشان داد جهش در کراتین مو منجر به تغییر در ساختار مینای دندان و کاهش سختی مینای دندان می شود. یافته های محققان مشخص می کند که کراتین اپیتلیال مو اجزای حیاتی از مینای دندان هستند و جهش در این کراتین افزایش خطر ابتلا به نقص دندان و پوسیدگی دندان را به همراه دارد.
تاثیر تلفن های همراه، MRI و Wi-Fi بر ریزنشت جیوه از آمالگام
مطالعات نشان می دهد که وسایل امواج الکترو مغناطیس از جمله می توانند باعث ریزنشت جیوه آلگام دندان شوند. قرار گرفتن در معرض میدانهای الکترومغناطیس دستگاه هایی مانند اسکن MRI، تلفن همراه و Wi-Fi می تواند عوارضی را به همراه داشته باشد که امروزه اثر انها بر جیوه آلگام نیز به اثبات رسیده است. آمالگام دندانی حاوی حدود ۵۰ درصد عنصر جیوه می باشند.