پزشکیهورمون ها

فواید هورمون سروتونین برای بدن چیست

هورمون سرتونین چیست ، یک ماده شیمیائی می باشد که به عنوان انتقال دهنده عصبی عمل می کند . در حقیقت با تولید سلول های عصبی در بدن که بیشتر در دستگاه گوارش یافت می شوند به تعادل رفتاری در افراد کمک می نمایند .

سروتونین در کدام قسمتهای بدن بیشتر وجود دارد

سروتونین در معده و روده ها و همزمان به کنترل حرکت روده و و عملکرد شما کمک می کند . البته این محرک عصبی در پلاکت های خون و همچنین در سراسر سیستم عصبی مرکزی وجود دارد .

اسید آمینه ضروری تریپتوفان چیست

تریپتوفان یک اسید آمینه ضروری است که بدن قادر به تولید آن نمی باشد . پس در نتیجه از طریق غذاهای مختلف باید دریافت نمائید ، وجود این آمینو اسید برای رشد طبیعی نوزادان و برای تولید و نگهداری پروتئین ها، ماهیچه ها، آنزیم ها و انتقال دهنده های عصبی در بدن ضروری می باشد .

فواید هورمون سروتونین برای بدن چیست

سروتونین یک ماده شیمیائی است که به خواب راحت و همچنین خوردن و هضم غذا کمک می کند و فواید این اسید آمینه از احساسات تا مهارتهای حرکتی را نیز شامل می شود .

فواید سروتونین برای بدن عبارتست از :

  • کاهش افسردگی
  • تنظیم اضطراب
  • التیام زخم
  • تحریک تهوع
  • حفظ سلامت استخوان

در ادامه به بررسی نقش این هورمون موثر در بدن می پردازیم و تاثیرگذاری این ماده شیمیائی را به خصوص در دستگاه گوارش مورد ارزیابی قرار خواهیم داد .

سندرم روده تحریک پذیر (IBS) و سروتونین

سندرم روده تحریک پذیر (IBS) یکی از اختلالات دستگاه گوارش می باشد که زندگی روزانه فرد مبتلا را تحت تاثیر قرار می دهد . IBS شایع ترین اختلال گوارشی است که بر اساس علائم غالب آنها با 3 زیرگروه شناخته می شوند :

  • IBS با غلبه اسهال (IBS-D)
  • IBS با غلبه یبوست (IBS-C)
  • IBS همراه با اسهال/یبوست مختلط (IBS-M)

سیگنال‌های مغز به روده نقش مهمی در حفظ عملکرد بهینه گوارش، تنظیم رفلکس دستگاه گوارش و تعدیل حالات خلقی دارند.

تاثیر سروتونین در ایجاد مختلف انواع IBS

افراد مبتلا به IBS که یبوست را تجربه می کنند، اغلب سطوح پایین تری از سروتونین دارند، ماهیچه های راست روده آنها کمتر به سروتونین واکنش نشان می دهند و احتمال بیشتری دارد که مدفوع سفت یا توده ای داشته باشند.

افراد مبتلا به IBS و سطوح بالای سروتونین ممکن است دچار اسهال شوند و رکتوم آنها با مدفوع شل یا آبکی واکنش پذیرتر است.

سطوح پایین سروتونین و بیماری فیبرومیالژیا

سطوح پایین سروتونین ممکن است شما را مستعد ابتلا به فیبرومیالژیا، حساسیت شدید به درد در عضلات سراسر بدن شما کند. سطوح تغییر یافته سروتونین همچنین می تواند الگوهای خواب شما را مختل کند و با افسردگی مزمن و اختلالات اضطرابی مرتبط باشد.

ارتباط میان مغز و سیستم عصبی دستگاه گوارش

سیستم عصبی دستگاه گوارش به صورت نیمه خود مختار عمل می کند . این بدان معنا است که می تواند برخی از وظایف را به تنهایی و مستقل از مغز انجام دهد،مانند هماهنگی رفلکس ها و ترشح آنزیم ها که یکی از آنها سروتونین است.

طبق یک مطالعه در سال 2005، سروتونین نقش حیاتی در ارتباط بین روده و مغز شما و همچنین در عملکرد صحیح روده شما ایفا می کند .سروتونین بر بسیاری از جنبه های عملکرد روده شما تأثیر می گذارد، از جمله:

  • چگونگی حرکت سریع غذا در روده ( حرکت )
  • چه مقدار مایع، مانند مخاط، در روده شما ترشح می شود

در ادامه نحوه عملکرد تاثیر سروتونین در خروج مواد مضر از بدن را که به عنوان حرکت سریع غذا نیز شناخته می شود بررسی خواهیم کرد .

گیرنده های عصبی روده

گیرنده های مختلفی در روده شما برای ارسال پیام به مغز وجود دارند . سیگنالهایی که می توانند حاوی پیام سیگنال‌های تهوع، نفخ و درد را می باشند ، که سطح هر یک از این گیرنده ها در هر فردی متفاوت است .

به عنوان مثال، معده شما ممکن است آنچه را که دیگران به عنوان احساس سیری عادی درک می کنند، به عنوان درد تفسیر کند.

میزان ترشح هورمون سروتونین و خلق و خو

سطوح پائین سروتونین مغز باعث ایجاد حافظه ضعیف و افسردگی می شود . محور روده-مغز یک سیستم دو جهته بین مغز و دستگاه گوارش است که مراکز عاطفی و شناختی مغز را با عملکرد محیطی دستگاه گوارش پیوند می دهد.

سروتونین و حالت تهوع

وقتی غذای مضر می خورید میزان سروتونین افزایش می یابد تا مواد غذائی را به شکل اسهال از روده ها خارج شوند . همچنین این ماده دلیل ایجاد حالت تهوع از طریق افزایش در خون می باشد که بخشی از مغز را که حالت تهوع را کنترل می کند، تحریک می کند.

هورمون سروتونین و خواب راحت

عواملی مختلفی در چرخه خواب و بیداری و همچنین آرامش ما کمک می کنند که از مهمترین آنها هورمون ها می باشند . هورمون سروتونین و ملاتونین از شناخته شده ترین آنها هستند .

هورمون ملاتونین که مکمل های آن هم در دوزهای مختلف در داروخانه ها موجود است ممکن است برای برخی افرادی که از اختلال خواب رنج می برند توسط پزشک تجویز شود .

هورمون دوپامین و سروتونین

دوپامین و سروتونین دو انتقال دهنده عصبی که عملکردها و فرآیندهای بی شماری را در بدن مانند خواب و تنظیم متابولیسم بدن تحت تاثیر قرار می دهند . هر دو این هورمون ها پیام رسان های شیمیائی به خصوص در چرخه خواب و بیداری و خلق و خو اثرات قابل توجهی دارند .

اما ممکن است نحوه عملکرد این هورمون دوپامین و سروتونین و چگونگی تاثیرگذاری آنها در موارد مشابه با کمی تفاوت همراه باشد .

سروتونین و لخته شدن خون

هنگامی که زخمی می شوید پلاکت های خون سروتونین ترشح می کنند تا به بهبود زخم ها کمک کنند . در حقیقت سروتونین باعث باریک شدن شریانهای ریز می شود و در نهایت به تشکیل لخته های خونی کمک می نماید .

تاثیر سطوح پائین سروتونین در سلامت استخوانها و عملکرد جنسی

سطوح بالای سروتونین می تواند با کاهش میل جنسی و پوکی استخوان همراه باشد . و میزان طبیعی این هورمون در سطوح پائین با سلامت استخوانها و افزایش میل جنسی ارتباط دارد .

در نظر داشته باشید که در نهایت تعادل هورمونی برای بدن بسیار حائز اهمیت می باشد . و همچنین هماهنگی در عملکرد آنها نیز بر بسیاری از فعالیت های روزانه شما تاثیر مستقیم خواهند گذاشت ، انواع هورمونها می توانند خواب ، سلامتی ، زیبایی و بسیاری از ساختارهای مهم زندگی را در صورت علملکرد صحیح بهبود بخشند .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا