دستگاه گوارش

بیماری سلیاک چیست و علائم آن کدامند

سلیاک نوعی بیماری سیستم ایمنی بدن می باشد . افراد مبتلا به این بیماری نباید گلوتن مصرف نمایند زیرا سیستم دفاعی بدن در واکنش به این ماده غذائی به روده کوچک آسیب می رساند .

این بیماری به پرزهای روده کوچک آسیب رسانده و سبب اختلال در جذب مواد غذائی می شود .

تاثیر گلوتن در ایجاد سلیاک چیست

گلوتن پروتئینی است که در گندم ، چاودار و جو وجود دارد و در حقیقت زمانیکه آرد را با آب مخلوط می کنید باعث چسبناکی خمیر شده و این خاصیت خمیرگونه در هنگام پخت نان باعث افزایش حجم نان می شود .

گلوتن ممکن است در محصولات دیگری نیز وجود داشته باشند که عبارتند از :

  • ویتامین ها
  • مکمل ها
  • خمیر دندان
  • محصولات پوست و مو

گلوتن در برابر حرارت پایدار است و توانایی عمل به عنوان ماده اتصال دهنده و گسترش دهنده را دارد و معمولاً به عنوان افزودنی در غذاهای فرآوری شده برای بهبود بافت ، حفظ رطوبت و عطر و طعم استفاده می شود.

علائم بیماری سلیاک چیست

بیماری سلیاک به صورت متفاوتی بر روی هر فرد تاثیر می گذارد و علائم و نشانه های آن نیز ممکن است در دستگاه گوارش و هر قسمت از بدن شخص مبتلا به گونه ای متفاوت بروز نماید .

علائم بیماری سلیاک که ممکن است در هر فردی به گونه متمایز بروز نمایند عبارتند از :

  • اسهال
  • درد شکم
  • تحریک پذیر یا افسرده

تحریک پذیری یکی از رایج ترین علائم در کودکان است. برخی از افراد هیچ علائمی ندارند.

آزمایش تشخیص سلیاک چگونه است

بیماری سلیاک ژنتیکی می باشد و آزمایش خون می تواند به پزشک در تشخیص این بیماری کمک نماید . همچنین ممکن است پزشک شما نیاز به بررسی یک تکه کوچک از بافت روده کوچک شما داشته باشد. درمان یک رژیم غذایی فاقد گلوتن است.

افرادی که مبتلا به دیابت وابسته به انسولین، کولیت روده و مشکلات تیروئید می باشند بیشتر مستعد ابتلا به سلیاک می باشند. 

مرکز تحقیقات گوارش وکبد Liver and Gastrointestinal Diseases Research Center

این بیماری گوارشی با ماهیت خود ایمنی می باشد که با مصرف گلوتن بوسیله فرد شروع شده و با تخریب روده توسط سیستم ایمنی بدن کوچک همراه خواهد بود که این تخریب به خصوص در پرزهای انگشتانه‌ای روده که مواد مغذی داخل آنها جذب می‌شوند ایجاد می‌شود.

گلوتن پروتئین اصلی ذخیره دانه های گندم است که از پروتئینهای مختلفی تشکیل شده که عمده ترین آنها گلیادین و گلوتنین می باشد . گلیادین حاوی توالی های پپتیدی است که در برابر هضم پروتئولیتیک معده ، لوزالمعده و روده در دستگاه گوارش بسیار مقاوم است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا