هورمون ها

فواید هورمون اندورفین که باعث تسکین درد می شود

یکی از فواید هورمون اندورفین این است که باعث تسکین درد می شود ، و کمبود یا عدم اندورفین در بدن سبب بروز مشکلاتی همچون فیبرومیالژیا می شود که در صورت درمان نشدن می تواند باعث عوارض جانبی دیگر نیز شود .

در ادامه درباره فواید و کارکردهای اندورفین در بدن افراد در شرایط مختلف بیشتر خواهیم گفت .

اندورفین هورمون تسکین درد

اندورفین ها مواد شیمیایی هستند که به طور طبیعی توسط سیستم عصبی برای مقابله با درد یا استرس تولید می شوند . در واقع هنگامی که بدن شما تحت فشار روانی قرار می گیرد و یا دچار درد می شود ؛ سیستم عصبی این هورمون را در هیپوتالاموس و غده هیپوفیز مغز تولید می کند .

علاوه بر کاهش احساس درد ، ترشح اندورفین منجر به احساس سرخوشی ، تعدیل اشتها ، ترشح هورمون های جنسی و تقویت پاسخ ایمنی بدن می شود .

اندورفین چگونه درد شما را کنترل می کند

اندورفین جزء نوروپپتیدها محسوب می شود در نورون‌های سیستم عصبی مرکزی، هیپوفیز و محیطی یافت می‌شوند.

تمام ارتباطلات عصبی در مغز و کل بدن انسان بوسیله نورونها انجام می شود و بی دلیل نیست که اندروفین از طریق نورون های سیستم عصبی احساس تسکین درد را در بدن شما تزریق نماید .

اندورفین ها اغلب به عنوان مواد شیمیایی ” احساس خوب ” خوانده می شوند زیرا می توانند به عنوان تسکین دهنده درد و تقویت کننده شادی عمل کنند .

سوالات متداول درباره هورمون اندورفین

وظیفه هورمون اندورفین چیست ؟

اندورفین هورمون تسکین درد می باشد در حقیقت زمانیکه بدن شما دچار درد و یا استرس می شود موادشیمیایی با نقش مسکن در بدن تولید و آزاد می شوند .

علائم کمبود اندورفین چیست ؟

در صورت کمبود اندورفین ممکن است علائمی مانند اضطراب ، افسردگی ، بدخلقی ، درد ها و مشکل خواب را تجربه نمائید . و در تحقیقاتی که درباره بیماری فیبرومیالژیا انجام شده احتمال می رود که کمبود اندورفین به تشدید این بیماری دامن بزند .

تفاوت هورمون دوپامین و اندورفین ؟

هورمون دوپامین که به هورمون پاداش هم معروف است بیشتر نقش ایجاد رضایت را در فرد را دارد و با شادی آوری برای شخص نهایتا به عملکرد بهتر نورونها در مغز کمک خواهد کرد در صورتیکه اندورفین بیشتر نقش تسکین عوارض ناشی از استرس و درد را انجام می دهد .


عملکرد اندورفین مشابه مخدر برای بدن

این هورمون همانند داروهای مخدر که باعث کاهش درد و احساس سرخوشی می شوند ؛ عمل می کند .

در دهه ۱۹۸۰ دانشمندان در حال مطالعه چگونگی کار مواد مخدر بودند که دریافتند بدن دارای گیرنده های خاصی است که برای مسدود کردن سیگنال های درد به مواد مخدر متصل می شوند .

به دنبال آن این نکته روشن شد که برخی مواد موجود در بدن مانند داروهای مواد مخدر عمل می کنند و با این گیرنده ها در تعامل هستند که این مواد شیمیایی اندورفین ها بودند .

تقویت اندورفین

کارها و فعالیتهایی می باشد که می تواند سبب تقویت اندورفین شود . با این حال سطح این هورمون در بین افراد مختلف متفاوت است بنابراین نتایج هم متفاوت خواهد بود .

  • ورزش منظم
  • بخشش به دیگران و داشتن روابط اجتماعی مطلوب
  • یوگا و مدیتیشن
  • خوردن فلفل و غذاهای تند
  • خندیدن

ورزش منظم

محققان بااستفاده از پت اسکن ؛ مغز ورزشکاران را قبل و بعد از ورزش مشاهده کردند و دریافتند که پس از ورزش میزان اندورفین افزایش داشته است .

از آن جایی که ورزش روحیه را تقویت می کند و باعث افزایش اندورفین می شود برخی متخصصین پزشکی ورزش منظم را به عنوان درمانی برای افسردگی خفیف تا متوسط و اضطراب تجویز می کنند .

بخشش به دیگران و داشتن روابط اجتماعی مطلوب

هر گونه فعالیت انسان دوستانه و کمک به دیگران باعث می شود فرد احساس خوبی داشته باشد و این ممکن است منجر به بهبود سطح اندورفین شود .

یوگا و مدیتیشن

یوگا و مدیتیشن به دلیل اثراتی که در تسکین استرس  و ایجاد آرامش در بدن دارند تا حدی می توانند باعث افزایش اندورفین شوند .

خوردن فلفل و غذاهای تند و تحریک اندورفین

 فلفل و ترشح اندورفین
رابطه بین خوردن غذای تند مانند فلفل و ترشح اندورفین در بدن .

فلفل و غذاهای تند دارای یک ترکیب شیمیایی به نام کپسی سایین است که عامل تندی آنها می باشد و همین تندی موجود در فلفل و سایر غذاهای مشابه باعث ایجاد احساس درد در دهان می شوند و همین امر سبب افزایش اندورفین می شود .

رابطه متقابل خندیدن و اندورفین

خنده موجب احساسات دلپذیر و افزایش قابل توجه ترشح اندورفین می شود . در واقع سبب کاهش فشار خون و هورمون استرس می شود و همین باعث آزاد شدن اندورفین در مغز می شود .

اندورفین ها پلی پپتیدهایی هستند که توسط غده هیپوفیز و سیستم عصبی مرکزی ساخته می شوند. اندورفین در درجه اول به فرد کمک می کند تا با استرس مقابله کرده و احساس درد را کاهش دهد. اثر لذت همراه با اندورفین تا حدی مربوط به افزایش تولید دوپامین است که به دلیل فعالیت اندورفین رخ می دهد.

تاثیرات اندورفین در دوران بارداری و زایمان

اندورفین یکی از هورمون هایی است که نقش مهمی در تنظیم زایمان دارد . به هنگام درد یا استرس بدن شما اندورفین ترشح می کند و این در اواخر بارداری به سطح بالاتری می رسد . هورمون کورتیزول که به نام هورمون استرس هم شناخته می شود عامل اصلی اظطراب در افراد می باشد که میزان بالای آن در بلند مدت عوارض جدی را برای بدن فرد مبتلا در پی خواهد داشت .

برای زنانی که در حین زایمان از داروهای ضد درد استفاده نمی کنند سطح تولید این هورمون با تولد نوزاد به طور پیوسته و با شیب بالا می باشد . سطح بالای اندورفین در حین زایمان  می تواند باعث تغییر هوشیاری شود که می تواند به شما در مقابله با روند زایمان کمک کند .

مشکلاتی که با پایین امدن سطح اندورفین در بدن بوجود می آید

عوارض نبود اندروفین در بدن از سردرد تا فیبرومالژیا .
عوارض نبود اندروفین در بدن از سردرد تا فیبرومالژیا .

هنگامی که سطح این هورمون در بدن افت پیدا می کند ممکن است سلامتی بدن را تحت تاثیر قرار دهد . و می توان بین میزان اندورفین و بوجود آمدن برخی مشکلات زیر ارتباط مستقیمی در نظر گرفت:

  • سر درد های مزمن
  • فیبرومیالژیا

سر درد های مزمن

یکی از دلایل احتمالی سر درد های مداوم سطح غیر طبیعی اندورفین است . برخی تحقیقات نشان می دهد که عدم تعادل اندورفین در بدن که به افسردگی کمک می کند در افرادی که سر درد های مزمن دارند وجود دارد .

فیبرومیالژیا

علائم شایع این سندرم درد طولانی در بدن ، سفتی عضلات ، خستگی ، انرژی کم و مشکلات خواب است . افراد مبتلا به این سندرم ممکن است پایین تر از حد معمول اندورفین داشته باشند .

یک مطالعه تحقیقاتی نشان می دهد که افزایش اندورفین در بدن با کاهش درد در افراد مبتلا به فیبرومیالژیا ارتباط مستقیم دارد .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا