
سیر یکی از سبزیجات پرطرفدار در جهان می باشد که اتفاقا جواب طرفداران خود را نیز با خواصی مانند ضدعفونی کننده بدن و ضد سرطانی بودن داده است . اما در نظر داشته باشید که زیاده روی در مصرف سیر عوارضی هم به همراه خواهد داشت که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد .
خواص سیر
مهمترین خاصیت سیر مربوط به آلیسین می باشد . آلیسین یک ترکیب طبیعی سولفوری و دارای خاصیت بیشماری از جمله اثرات ضد ویروسی، باکتری، انگلی و قارچی میباشد. البته سیر دارای خواص بی شماری در جلوگیری به ابتلا به چندین نوع سرطان می باشد و یا دست کم زمینه های بروز تومورهای سرطانی در بدن را کاهش می دهد .
استفاده از سیر به دلیل خواص شگفت انگیزش سابقه طولانی دارد و به گواه تاریخ یهودیان , یونانیان و رومیان از سیر به عنوان دارو استفاده می کردند .
آلیسین سیر ( روغن سیر )
آلیسین سیر همانطور که پیشتر گفته شد دارای خواص ضد باکتریائی می باشد و سبب آن شده است که این ماده غذائی باارزش از گونه سبزیجات به عنوان دارو نیز شناخته شود .
برخی از خواص سیر عبارتند از :
- درمان عفونت های تنفسی
- برای تسکین درد دندان
- برای بهبود سینوزیت
- کنترل فشار خون بالا
- حفظ سلامت کبد
- گردش جریان خون مناسب
- مبارزه با استرس
- بهبود پرکاری تیروئید
- جلوگیری از بروز انواع سرطان
خواص غذائی سیر

سیر دارای خواص غذائی سرشاری می باشد و در میان ایرانیان هم به صورت سنتی محبوب می باشد و غذاهای معروف شمالی مانند سیربیج، سیرابیج، سیرویج یا سیرواویج از این قبیل می باشند که البته همه نامهای ذکر شده یک غذا هستند .
خواص غذائی سیر عبارتند از :
- فولیک اسید
- Cویتامین
- کلسیم
- آهن
- منیزیم
- پتاسیم
سیر گردش جریان خون در بدن را بهبود می بخشد و مطالعات نشان داده است که مصرف سیر به جلوگیری از انسداد شریانها کمک می کند . و این ویژگی برای جلوگیری از ریزش مو نیز موثر می باشد .
افزایش سیستم دفاعی بدن با خوردن سیر
ترکیبات گوگرد در سیر باعث افزایش سطح سیستم دفاعی بدن می شود و بدین جهت سبب پتانسیل بالا در نابودی سلولهای سرطانی می شود .
سرطانهایی که موجب پیگیری از آنها می شود :
- سرطان روده بزرگ
- سرطان تخمدان
- سرطان گلو
غذاهائی که با چاشنی سیر درست می شوند

قبل از اینکه به غذاهایی که با سیر پخته می شوند اشاره کنیم بگذارید دلیل استفاده از سیر در غذتها رو بدانیم و آن هم به خاطر ۳ عامل مهم در ترکیبات سیر با خاصیت تصفیه خون , ضد باکتریائی و ضد سرطلانی بودن آن می باشد .
غذاهای گیلانی با چاشنی سیر یکی از خوشمزه ترین غذاها می باشند که از آن جمله می توان به باقالا قاتق گیلانی , میرزا قاسمی اشاره کرد .
انواع غذاهای گیلانی با چاشنی سیر عبارتند از :
- مالابیج
- مرغ ترش
- کال کباب
- گیجاواش
- سیر واویج
- گیجاواش
- کباب ترش
- کدوبره
- میرزا قاسمی از غذاهای شمالی با بادمجان
- اسپناساک از غذاهای نونی شمالی
- ترشی تره
- باقلا وابیج
- خورشت سیر انار
- باقلا قاتق
- بشته واش از غذاهای شمالی بدون گوشت

سیر را به چند قسمت قاچ کرده و سپس به همراه کمی آب ولرم میل نمائید بعد از مدت نه چندان طولانی شاهد شادابی و سرحالی خود خواهید بود و این به دلیل وجود پتاسیم در سیر و همچنین خاصیت به جریان انداختن گردش جریان خون در بدن می باشد .
پتاسیم بدون شک یکی از منابع غذائی بسیار مهم برای بدن محسوب می شود و کمبود آن علائمی مانند خستگی مفرط و کم آبی بدن را به همراه خواهد داشت .
عوارض مصرف بیش از اندازه سیر
اگرچه سیر با خاصیتهای ممتاز خود در ردیف بهترین سبزیجات جهت استفاده غذائی و داروئی جای می گیرد اما نباید فراموش کنید که مصرف بیش از اندازه آن می تواند آسیبهایی را به همراه داشته باشد .
عوارض بیش از اندازه و غیر اصولی از سیر عبارتند از :
- آسیب به کبد
- حالت تهوع , استفراغ و سوزش معده
- تشدید خونریزی (نباید همراه با داروهای رقیق کننده خون مثل آسپرین ، وارفارین و کلوپیدوگرل مصرف شود )
- کاهش فشار خون
- تعریق زیاد بدن
- سرگیجه
- تغییر طعم شیر در زنان شیرده
- در مواردی زایمان زودرس برای زنان باردار
خاصیت سیر برای کنترل فشار خون بالا
آلیسین یکی از ترکیبات سیر می باشد که سبب کاهش فشار خون در افراد مبتلا به پرفشاری خون می شود آلیسین در جلوگیری از ریزش موی سر نیز می تواند موثر باشد . آلیسین دارای خواص آنتیبیوتیکی بیشماری از جمله اثرات ضد ویروسی، باکتری، انگلی و قارچی میباشد.
پختن سیر و ته کشیدن آلیسین
توصیه ای که برای خوردن سیر شده است این است که آنرا به صورت خام و تکه های کوچک با نوشیدنی مورد نظر میل نمائید , اما اگر ناگزیر به پختن سیر هستید باید این را بدانید که ممکن است آلیسین موجود در سیر از بین برود .
آنتی اکسیدان سیر و تقویت سیستم ایمنی بدن
سیر دارای مقادیر بالایی از آنتی اکسیدان می باشد که برای بدن ضروری و حیاتی می باشد . آنتی اکسیدان تشکیل شده از تعدادی مولکولهاست که مهمترین آن ویتامین E ( ویتامین ای ) می باشد .
مولکولهای تشکیل دهنده آنتی اکسیدان در سیرعبارتند از :
- ویتامین ث
- ویتامین ای
- بتاکاروتن
- اسید فولیک
درمان کرونا با سیر !
با شیوع ویروس کرونا شایعاتی درباره مصرف سیر و درمان این بیماری مطرح شده بود که محققان و متخصصان قویا این مسئله را رد کردند . درست است که که سیر دارای خواص بی شماری می باشد اما به تنهایی در میان تنوع مواد مغذی و همچنین راهکارهای درمانی به عنوان شاخصه مبارزه با کرونا شناخته نمی شود هر چند که مصرف آن توصیه می شود .